Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009



Τίτλος: «Χρονικό δήμου Αυλώνος 1833-1862».
Υπότιτλος: «Στου Όθωνα τα χρόνια».
Συγγραφέας: Κώστας Σγούρος.
Σχήμα: 17Χ21. Σελίδες: 148.
Εκδότης: Εφημερίδα "Ενωτική περιοχής Αυλωναρίου" 1983. 
Εξαντλημένο.

     Μια μακρόστενη λουρίδα γης της κεντρικής Εύβοιας, που απλώνεται από το Μανικιάτη ποταμό ίσαμε τους βάλτους του Δύστου κι από τον Αγιώργη μέχρι το Καρβούνι της Οχτωνιάς, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του νησιού μας. Τα εικοσιοκτώ χωριά της περιοχής τούτης, στα 1834 έγιναν ένας από τους πρώτους δήμους της λεύτερης Εύβοιας. Ο δήμος τούτος, πούχε έδρα το Αυλωνάρι, λεγόταν στα 1834 δήμος Δυστίων και στα 1848 δήμος Αυλώνος.
     Στην ιστορία του δήμου μας, από το 1833 μέχρι το 1862, αναφέρεται το βιβλίο τούτο. Μέρος της δουλειάς αυτής του Κώστα Σγούρου για την ιστορία του τόπου μας είχε δημοσιευτεί παλιότερα, από την εφημερίδα «Πρόοδο περιοχής Αυλωναρίου». Τη δουλειά αυτή που διορθώθηκε και συμπληρώθηκε το φετινό χειμώνα, παρουσιάζομε σε τούτη μας την έκδοση. Η ιστορία αυτή της περιοχής Αυλωναρίου στου Όθωνα τα χρόνια, είναι το πρώτο μέρος του χρονικού του δήμου Αυλώνος.
     Τούτο το βιβλίο δεν διεκδικεί επαίνους. Αποτελεί ελάχιστο δείγμα αγάπης για τον τόπο μας. Καμμιά άλλη φιλοδοξία. Δείγμα αγάπης και μόνο. Η μόνη φιλοδοξία μας να κάνουμε γνωστή την ιστορία στους ανθρώπους αυτού του τόπου, για να τον αγαπήσουν πιο πολύ…

                    Αυλωνάρι Μάρτης 1983
                      Η επιτροπή σύνταξης
         της Ενωτικής περιοχής Αυλωναρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες