Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009




Tίτλος: ΑΥΛΩΝΑΡΙ. Εικόνες στο πέρασμα του χρόνου (Λεύκωμα)

Συγγραφέας: Δημήτρης Σγούρος
Σχήμα: 16Χ24 Σελίδες. 64
Εκδότης: Φωτογραφικό Ιστορικό Λαογραφικό Αρχείο Αυλωναρίου
Τιμή: EURO 10. H διακίνηση γίνεται από τα μέλη της Χορωδίας Αυλωναρίου στην οποία ανήκουν και τα έσοδα

    Αυλωνάρι. Γειτονιές και δρόμοι που μοιάζουν διαφορετικοί, σπίτια που σήμερα έχουν γκρεμιστεί ή έχουν αναπαλαιωθεί, πόρτες, παράθυρα και μπαλκόνια που δεν υπάρχουν. Εικόνες του χτες αγαπημένες, νοσταλγικές. Και κοντά σ’ αυτές το Αυλωνάρι του σήμερα με το φακό της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής επεξεργασμένες στον υπολογιστή. Αλλά και ο Νηλέας, το ποτάμι που διασχίζει το κάμπο χιονισμένο, σε φωτογραφίες του 1980.
   Πρόκειται για πολύτιμο υλικό που συμβάλλει και αυτό στη ζωντανή διατήρηση του πολιτιστικού γίγνεσθαι του χωριού στη πορεία του χρόνου, στη κοινωνική του ανάπτυξη, την κουλτούρα και την εξέλιξή του.
   Ένα μικρό λεύκωμα αγάπης που υπηρετεί τους ίδιους σκοπούς με το περιοδικό ΡΟΠΤΡΟ. Γιατί η τοπική ιστορία μπορεί να καταγραφεί το ίδιο καλά και φωτογραφικά. Αυτό απέδειξε η έκδοση των δύο λευκωμάτων «Μνήμες Αυλωναρίου» και «Αυλωναρίτες μετανάστες» τα προηγούμενα χρόνια, αφού η απήχησή τους ξεπέρασε τα στενά όρια του χωριού. Ακούμπησε το πανελλήνιο.
   Η παράδοση και η πολιτισμική κληρονομιά είναι αξίες που δεν έκλεισαν, αλλά συνεχίζουν πηγαία και αυθόρμητα να ορίζουν και να προσδιορίζουν το παρόν, και να συνθέτουν την σύγχρονη φυσιογνωμία μας.
   Ευχαριστώ θερμά τον Χέρμαν Μπλάουτ που μου παραχώρησε τα δικαιώματα να εντάξω τα σκίτσα του σ’ αυτό το λεύκωμα.

                     Δημήτρης Σγούρος
                     Σεπτέμβριος του 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες